Kockový poker

Kockový poker je nederministická hra, ktorá sa hrá so šiestimi kockami. Hru môže hrať neobmedzený počet hráčov, prakticky ju hrávajú dvaja až šiesti.

Pravidlá

  1. Hráč hodí všetky kocky, ak padla trojica, násobí sa počet bodov na kocke stovkou – teda ak tri dvojky – 200, tri trojky – 300 až po tri šestky – 600. Tri jednotky sú za tisíc.
  2. Každá ďalšia rovnaká kocka v jednom hode body zdvojnásobuje.
  3. Osobitné postavenie majú jednotky a päťky. Každá jednotka je za 100 bodov a každá päťka je za 50 bodov.
  4. Osobitná prémia je, ak padla postupka – teda čísla od 1 do 6, postupka je za 2000 bodov.
  5. Ak hráč v hode získal aspoň 50 bodov, so zvyšnými kockami môže hádzať ďalej. Ak pri nasledujúcom hode nič nezíska, stráca dovtedy nahraté body v danom ťahu, ak body získa, môže hádzať ďalej, alebo môže zapísať dosiahnutý výsledok.
  6. Ak všetkých šesť kociek získalo body, hráč môže novu hádzať všetkými kockami, s rizikom, že príde o už dosiahnuté body.
  7. Hra končí v kole, v ktorom jeden z hráčov dosiahne dopredu dohodnutý súčet bodov obvykle 5000, 10000 alebo 20000 bodov. Ak jeden z hráčov dosiahol dohodnutý počet bodov, zostávajúci dokončia kolo, vyhráva hráč, ktorý získal najviac bodov.
  8. Hráči sú väčšinou dohodnutí, že minimálny počet bodov na zápis je 300 alebo 400 bodov.

Stratégia

Z počtu pravdepodobnosti možno vypočítať, či sa štatisticky ešte oplatí v hre pokračovať. Ak jeden z hráčov je veľmi blízko cieľa, súperom sa oplatí v hádzaní pokračovať, aj keď je to proti pravdepodobnosti. Ak už cieľ niekto dosiahol, oplatí sa pokračovať, aj pri veľkom riziku straty nahratých bodov.

print

Krúžok bridžu

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *