Žravý šach

sachzaciatokPravidlá žravého šachu sú jednoduché. Figúrky sú na začiatku partie rozostavené a ťahajú rovnako ako v klasickom šachu. Cieľom je, zbaviť sa všetkých vlastných figúrok. Ak hráč môže nejakú figúrku vziať, tak ju vziať musí, ak môže vziať viacero figúrok, môže si zvoliť, ktorá figúrka to bude. Remíza nastane, ak niektorí z hráčov nemôže vykonať ťah, pred jeho pešiakom je súperova figúrka alebo, ak obaja majú iba strelcov na políčkach opačnej farby.

Pohyb jednotlivých figúrok

Pešiak zo základného postavenia môže ísť o jedno alebo dve políčka dopredu. Berie po diagonále o jedno políčko. Keď dôjde na opačnú stranu šachovnice, zmení sa na ľubovoľnú figúrku okrem kráľa.

Veža sa pohybuje iba vertikálne alebo horizontálne o ľubovoľný počet voľných políčok, na obsadené políčko môže vstúpiť, len ak je tam figúrka súpera.

Jazdec sa pohybuje do L, dve políčka dpredu a jedno políčko vpravo alebo vľavo, je to jedná figúrka, ktorá môže preskakovať iné figúrky.

Strelec sa pohybuje iba po diagonálach o ľubovoľný počet voľných políčok.

Dáma sa pohybuje ako veža aj strelec.

Kráľ sa pohybuje všetkými smermi o jedno políčko.

Stratégia

zravysachkoniecParadoxne je výhodné na začiatku partie vziať súperovi viac figúrok, než nám vezme on. Má potom menej stupňov voľnosti, takže ho môžeme donútiť, aby nám po každom ťahu zobral jednu figúrku a on nám žiadnu. Na obrázku vpravo je ukážka toho, ako napriek tomu, že má čierny viac figúrok, partiu vyhrá, pokiaľ je na ťahu.

Ak je na ťahu biely, vyhrá tak, že sa postaví na g6 a po ľubovoľnom ťahu súpera v nasledujúcom ťahu vežu podhodí.

Je to zároveň ukážka výhody tempa.

print

Krúžok bridžu

1 Komentár

  1. administrator (Autor článku)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *