Hodnotenie sily listu – figúrové body

  • Eso takmer vždy získa zdvih, okrem prípadu, že ho súper zabije.
  • Kráľ získa zdvih: ak je istený esom na vašej linke alebo je za esom súpera. V BT záväzku získa zdvih v ¾ rozdaní, vo farebnom  menej často.
  • Dáma získa zdvih, ak je chránená Esom a Kráľom, alebo ak je aspoň tretia a je za esom a kráľom súpera. Tiež získa zdvih, ak si súperi eso a kráľa odtiahli a nezabili ju tromfom.
  • Jack získa zdvih, ak je aspoň štvrtý a je chránený vyššou figúrou alebo je v konfigurácii KJx a súper napravo má AQx.

Pre menšiu a ešte menšiu kartu je pravdepodobnosť získania zdvihu menšia a menšia, pre dvojku je zanedbateľná. Dvojka získa zdvih, ak je tromfom a ňou zabijeme alebo, ak sa vypracovala.

  • Zdrojom zdvihov sú tromfy pri zabíjaní
  • Zdrojom zdvihov sú vypracované nízke karty dlhých farieb.

Figúrové body

Pri hodnotení sily listu budeme brať do úvahy iba figúry AKQJ. V súčasnosti je najrozšírenejšie nasledujúce hodnotenie:

Hodnotia sa figúry figúrovými bodmi (FB, angl. skratka HCP):

  • Eso – 4 body
  • Kráľ – 3 body
  • Dáma – 2 body
  • Jack – 1 bod

V každej farbe je 10 FB, farby sú 4, v rozdaní je 40 FB. Hráči sú štyria, na každého  pripadá priemerne 10 FB. List s 10 FB  je priemerný, ak ich je viac, je nadpriemerný  a keď ich je menej, je to podpriemerný list.

Otvárať licitáciu budeme s nadpriemerným listom, odporúčam otvárať, keď ich je aspoň 12 a zasahovať do licitácie možno aj s menej bodmi, ale figúrová slabosť je nahradená tromfovou dĺžkou. Jednoduchá matematika (40/13≈3) ukazuje, že v beztromfovom záväzku treba na zdvih 3 FB, vo farebnom záväzku,  možno získať zdvihy aj na dlhé tromfy, obvykle štvrtý a piaty tromf zdvih získa, počet  zdvihov listu môžno odhadnúť na FB/3+(PT-3), kde PT je počet tromfov. Vidno, že aj keď budete mať 12 bodový list a 5 listú farbu, ktorá sa stane tromfovou, ak by partner nič nepriniesol, spravíte 12/3=4, 5-3=2, spolu 6 zdvihov, aj to iba v prípade, že má partner tromfové napojenie, inak sa môže stať, že niektorý zo súperov má aspoň toľko tromfov ako vy a na malé tromfy zdvihy nezískate.

Ak budete otvárať od 12 FB, partner bude vedieť, na aký stupeň môže v licitácii ísť, ak vás súperi prelicitujú. Ak bude mať 0-2 bodov, tak nič neprinesie a  mal by celý čas pasovať, aj keby bol vo vašej  farbe krátky, pokiaľ ste počas dražby licitovali dve farby, môže novú farbu opraviť na pôvodnú, v takom prípade nič nesľubuje, iba vraví, že mu viac vyhovuje pôvodná farba. Ak bude mať 3-5 figúrových bodov, tak vám možno nesie 1 zdvih, ale ten postačuje nato, aby ste záväzok na prvom stupni nespadli. Z uvedeného vidno, že odpovedajúci by sa mal do licitácie zapojiť, ak má aspoň 6 FB.

Pokiaľ licitáciu otvoril súper, v zásahu by ste mali licitovať opatrne, ak nemáte aspoň 5 listú farbu. Zásah s málo bodmi môže byť nebezpečný, odporúčam zasahovať s aspoň 5 listou farbou a takou figúrovou silou, aby ste mnohokrát nespadli. Treba si uvedomiť, že súperi môžu dať kontru a dva pády s kontrou sú drahšie než ich čiastočný záväzok, v druhej hre je jediný pád s kontrou drahší, než čiastočný záväzok súperov..

print

Krúžok bridžu

1 Komentár

  1. Pingback: Krúžok bridžu 2017-2018 – Krúžok bridžu a logických hier

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *