Krúžok bridžu

Bridž je kráľom kartových hier, má podobné postavenie, ako šach medzi doskovými hrami. Bridž je uznaný olympijský šport. V mnohých krajinách (Poľsko, Holandsko, Izrael, …) je bridž na školách voliteľným predmetom.

Pokiaľ sa naučia hrať bridž aj Vaši rodičia, budete mať spoločného koníčka na celý život. Kurz bridžu pre dospelých začne 4. októbra v priestoroch Košického bridžového klubu.

Pravidlá bridžu sú jednoduché a človek ich pochopí do 10 minút, pritom je to komplexná hra, ktorú možno hrať celý život a stále objavovať čosi nové. Oproti šachu je to hra s neúplnou informáciou. Šach hráte za seba, v bridži máte partnera, čím rozvíjate aj partnerské porozumenie a empatiu. V bridži nestačí logicky myslieť,  musíte pochopiť, ako uvažuje partner a vedieť odhadnúť logiku uvažovania súperov. Naučíte sa zvládať partnerské konflikty, ktoré vznikajú z nepochopenia akcií partnera, naučíte sa logicky argumentovať a zároveň sa naučíte počúvať a chápať argumenty partnera.

Bridž rozvíja všetky druhy pamäte, logické myslenie, intuíciu, učí sústredeniu, dodržiavaniu pravidiel a športovej i spoločenskej etiky. Naučíte sa prehrávať, ale okúsite aj slastný pocit víťazstva. S bridžom možno pochodiť celý svet a nájsť si priateľov po celom svete. Ja som napríklad koncom júna hral v Tel Avive na veľkom medzinárodnom turnaji a v júli v Kanade v miestnom bridžovom klube, bridž som hral v Turecku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Českej republike, Chorvátsku …

Oproti iným kartovým hrám je bridž nastavený tak, že je takmer eliminovaný faktor šťastia, v bridži neplatí čím lepšie karty tým lepší výsledok. Tie isté rozdania sa odohrajú na viacerých stoloch, takže sa porovnáva, koľkokrát ste dosiahli lepší, rovnaký alebo horší výsledok s tými istými kartammi ako pri ostatných stoloch. Napríklad v Tel Avive bolo toho roku 194 párov, každé rozdanie bolo odohrané 97 krát.

Členovia krúžku sa dostanú na Veľkú cenu Košíc, Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v Poprade, Veľkú cenu Havířova, Karpatský pohár v Michalovciach, na turnaje v Poľsku, Maďarsku, … Môžu sa kvalifikovať na Majstrovstvá Európy, či Majstrovstvá sveta mládeže. Toho roku boli žiaci z krúžku Gymnázia Alejová na Majstrovstvách Európy v Holandsku a pár Boris Köröš- Michal Vodička obsadil v kategórii do 16 rokov 3. miesto. Snáď aj ja som svojimi radami pri hrách v klube prispel k ich úspechu.

Okrem bridžu budeme hrať rôzne logické hry. Môžete prísť aj sami s nejakou logickou hrou a naučiť ju ostatných.

Popri hraní sa mnoho naučíte z matematiky, odhadu pravdepodobnosti,  logiky, etiky a psychológie.

Bridž môžu hrať chlapci aj dievčatá, popri jazdectve je to jeden z mála športov, kde ženy či dievčatá štartujú v tých istých súťažiach ako muži či chlapci a sú plne konkurencieschopné.

Stretnutia Košického bridžového klubu sa konajú každý utorok a piatok na Matematickom ústave na Jesennej  5 o 17:00. Mládež do 18 rokov má v klube bezplatné štartovné a KBK prispeje na účasť členov krúžku na bridžových podujatiach.

RNDr. Tibor Menyhért
Učiteľ matematiky, fyziky a informatiky
Národný majster Slovenskej republiky v bridži
e-mail: tibor.menyhert@zskezmarska28.sk

print

Krúžok bridžu

1 Komentár

  1. Tibor Menyhért

    Pod článkami môžeme spolu komunikovať, môžete tu písať vy či vaši rodičia rôzne otázky, návrhy, riešenia problémov, …

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *