Bridž z pohľadu teórie hier

Z hľadiska počtu hráčov hrajú bridž štyria hráči, pričom hráči sediaci oproti sebe sú partneri. Počas zohrávky je bridž de facto hrou troch hráčov. V súťažnom bridži sú nepriamou súčasťou hry aj všetky ostatné stoly v sále. Všetci hráči na rovnakej linke, na ktorej sedíme my, sú v danom rozdaní našimi súpermi a všetky páry sediace na opačnej linke sú súčasťou nášho fiktívneho družstva. Ich dobrá hra nám pomôže, ich zlá hra nám uškodí.

Z hľadiska výplatnej funkcie je bridž hra s nulovým súčtom a je to antagonistická kooperatívna hra. Náš dobrý výsledok je pre súperov pri našom stole ich zlým výsledkom a naopak. Pre dosiahnutie dobrého výsledku musíme s partnerom spolupracovať.

Z informačného hľadiska je bridž hra s neúplnou informáciou, každý z hráčov má o rozdaní inú informáciu. Výmena informácií medzi partnermi je verejná. Súperi majú právo poznať všetky partnerské dohody.

Bridž je hra s diskrétnymi ťahmi. Dražba a zohrávka prebieha v presne stanovenom poradí.

Bridž je deterministická hra, vlastné ťahy má hráč plne pod kontrolou. Prvok náhody je len v samotnej distribúcii kariet konkrétneho rozdania. Silným prvkom náhody je tiež to, čo s tým rozdaním spraví zvyšok poľa.

print

Krúžok bridžu

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *