2. liga Východ

V piatok 24.3. sa začala hrať 2. slovenská bridžová liga, východná konferencia.

V prvom polčase za družstvo K4 nastúpili dvaja členovia krúžku Erik a Matúš. Na druhý polčas nastúpil vedúci krúžku s pánom Tiborom Vargom. Hrali sme proti ostrieľanému družstvu Cassovia, ktoré niekoľko sezón hralo v 1. lige. Prvý polčase sme prehrali o 22 Impov, druhý o 20 Impov, celkovo sme teda prehrali o 42 Impov a získali sme 2.21 VP z 20 možných (za remízu  je 10 VP).

Napriek prehre pokladám prvé ligové vystúpenie chlapcov za úspešné. Hrali proti naozaj kvalitným súperom, nakoniec aj oveľa skúsenejší pár v druhom polčase dosiahol len o 2 Impy lepší výsledok. Zatiaľ nie je zverejnená prezentácia 1. kola, bude sa nachádzať na tejto adrese.

Podrobnejší rozbor rozdaní napíšem, keď bude k dispozícii. Že chlapci hrali prijateľne ukazuje i butler, v ktorom dosiahli o niečo lepší výsledok, než pár pri druhom stole.

Zatiaľ iba všeobecne

Zohrávka

K zohrávke v podstate nemám pripomienky, všetky záväzky, ktoré chlapci vydražili, splnili, najmenej v dvoch prípadoch bolo možné bez rizika ohrozenia záväzku spraviť nadzdvih. Čo som si všimol, Matúš často odkladal odtromfovanie a tak 2x došlo k tomu, že mu niektorý z obrancov zabil vysokú kartu. Pokiaľ hlavný hráč nepotrebuje zabíjať z krátkych tromfov,  zohrávku by mal začať tromfovaním, prípadne používať tromfovanie na prechody na tú stranu stola, kam sa potrebuje dostať.

Obrana

Obrana tiež prebiehala vo väčšine rozdaní správne, v jednom prípade bolo potrebné hrať svoju vypracovanú farbu, hlavný hráč by ju síce zabil, ale skrátil by sa v tromfoch a pri neopatrnom zahratí by ho mohol druhý obranca nadbiť. Tiež sa raz či dvakrát stalo, že obranca hoci na stole videl 4 listú farbu, zahodil kartu zo svojho štvorlistu, takže hlavný hráč mohol na štvrtú kartu v tejto farbe zahodiť svoju stratovú kartu. Záväzok by to síce neporazilo, ale každý nadzdvih je v družstevnom zápase jeden Imp.

Dražba

Najväčšie rezervy mali chlapci v dražbe a kvôli nej aj stratili najviac Impov. Po otvorení partnera jedna v lacnej, ak  máte drahú farbu musíte ju ukázať, aj keď máte fit vo farbe otvorenia. V jednom prípade po otvorení 1D prišla odpoveď 2D, pritom popri štvorliste károvom mal juh drahý štvorlist. V ďalšom prípade po tvorení juhu 1 v lacnej farbe, sever odpovedal 1BT, čím vylúčil akýkoľvek drahý štvorlist, nakoniec sa ukázalo, že mal oba drahé štvorlisty. Hláškou 1BT zároveň ukázal najviac 10 FB, pritom ich mal 12 a hoci partner zadražil ešte 2Sp, čím ukázal reverz 16+ FB (v skutočnosti mal len 14 FB), tak to opodvedajúci odpasoval. Hlavný hráč síce urobil iba 2Sp+1, ale objektívne tam 4Sp boli a je možné, že keby hral 4Sp, tak by ich aj splnil, takto si možno zvolil pohodlnejšiu cestu splnenia záväzku.

Správne mala dražba prebiehať takto:

1Cl/1D – 1H – 1Sp – 3Sp -4Sp a keď už došlo k mylnej hláške 1BT, tak po 2Sp mal prísť skok na 4Sp.

Ešte bolo jedno problematické rozdanie, kde s rozlohou 6 list trefový a 5 list pikový a 11 alebo 12 FB juh otvoril 1Cl a nie 1Sp. S takouto rozlohou možno síce otvoriť 1Cl, ale potom by mal mať silu s možnosťou dražiť reverz. Keď som sa juhu spýtal. prečo neotvoril 1Sp, tak priznal, že si zle spočítal piky.

Zásady

  • dodržiavať zásadu preferencia drahej farby
  • nezatajovať drahé štvorlisty
  • odpovedať na otvorenie 1 vo farbe jedným bezom, iba ak máte do 10 FB, pričom nezatajíte drahú farbu, ak ju môžete ukázať na 1. stupni
  • odpovedajúci ide na druhý stupeň v novej farbe, len ak má 11+ FB
  • ak hlavný hráč nepotrebuje zabíjať z krátkych tromfov, tromfuje
  • druhý dáva malú
  • tretí dáva veľkú
  • figúra na figúru
  • blotka na blotku
print

Krúžok bridžu

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *